maanantai 11. kesäkuuta 2012

Luonto herää kesään


Metsässä on mukava tehdä retkiä katsellen ja haistellen uusiutuvan luonnon ilmentymiä - järvellä tai joella on rauhallista meloa seuraillen vesi- ja rantalintujen elämää ja teeren soidinta pelloilla. Mielestäni luonnonilmiöiden bongaus on parasta yöllä – yötön yö luo tähän poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet. Valoa riittää – senpä vuoksi linnut ja eläimet eivät myöskään nuku. Yön bongaukseen liittyvät äänet ja tuoksut ovat luontointoilijalle turvallinen, tuttu, seikkailua ja jännitystä täynnä oleva tapahtuma.

Kevät alkoi alueellamme muuttolintujen merkeissä  23. huhtikuuta, kun bongasin ensimmäiset joutsenet.  Viikoittain saapui uusia tulokkaita: lokkeja, kurkia ja västäräkki. Kaikki nämä saapuivat huhtikuun lopulla. Toukokuussa saapuivat järripeippo, peippo, telkkä, liro, viklo ja useita eri vesilintulajeja. Kesäkuun alkupäivinä saapuivat haarapääskyt, räystäspääskyt ja taivaanvuohi. Taivaanvuohi onkin erikoinen lintu, sillä taivaalla syöksyillessään sen pyrstön takasulkiin osuu voimakas ilmavirta ja syntyy se hauska vuohen ääntä muistuttava ääni. 

Muita kotikonnuilla vierailevia kevään tähtiä olivat pellon soitimella olevat teeret, lisäksi näin pyyt ja metsot. Kärppä vilisteli piha-alueella ”viitenä kivikossa” – sanonta juontaa siitä, että ollessaan metsällä kärppä on niin nopea, että näyttää siltä kuin viisi kärppää olisi samalla kiviröykkiöllä metsästämässä myyriä.  Viime vuonnahan myyriä oli ennätyksellisen paljon, mutta tälle vuodelle en ole nähnyt hännäntupsun tupsua. Kettu Repolainen on kuitenkin edelleen ihan yleinen iltavieras pihalla, sekin etsii itselleen ravintoa, tänä vuonna se vain on hieman vaikeampaa, sillä myyrävuosi on ohi. Pari pöllö- ja haukkalajiakin lentelee yleisesti pihojen ja peltojen alueilla – uskomattoman hiljainen on esimerkiksi suopöllön lento – peitinsiipien höyhenet hiljentävät sen lentoäänen lähes olemattomaksi.  Metsäjänis kävi useaan otteeseen myös vieraisilla yöllisellä pihamaalla – suojasin vadelmapensaat ja muut istutukset mahdollisien vahinkojen varalta katiskaverkolla. Tällaista nyt! Lisää luonnosta loppuviikosta:).

Luontoterveisin, Suviukko 


Ps. Jes! Kesän koko perheen viikko-ohjelma ja Lasten kesäviikko-ohjelma alkoi tänään! Niistä tietoa myös Mobilevistä, m.levi.fi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti